Radioprogram om film

Sedan några veckor tillbaka har Ludwig Havasi och Markus Romfelt spelat in ett radioprogram (podcast) om film i allmänhet och även om vad som händer på filmskolan jag går på.


I nästan varje avsnitt har de haft någon gäst med sig och i förra veckan blev även jag inbjuden. Uppspelt av extas tackade jag genast ja och i fredags spelades det in.


Nu är den färdigredigerad och upplagd på internet. Här är länken.



Bland mycket annat recenseras Clint Eastwoods senaste film; Gran Torino      


Tycker ni om programmet kan ni hitta alla tidigare avsnitt här.








----------                                                                                                            -----------

The eye


Ett brev till farfar

Var gång någon nämner ditt namn, är allt jag tänker på ett stort leende och jag blir alldeles varm i kroppen. Detta tandlösa underbara leende som har sett bättre dar. Nu fyller du 82 år gammal och det tycker jag är värt att gratuleras. Så grattis farfar!

 

Du kanske inte vet det, men för många av oss som har fått nöjet att lära känna dig, har du blivit som en idolfigur. Inte någon fjantig sådan som tonåringar trånar efter. Nej, en sådan som man ser upp till och strävar efter att efterlikna. Själv är jag dock fortfarande ung och har inte haft privilegiet av att ta del av alla dessa minnen och stunder med dig, men jag har talat med ett par av de som har.

 

Vem kan glömma bort din barndom om hur du tvingades se tyskar hänga ryssar i den lokala kyrkan och när du som 14-åring lämnade hela din familj och vänner för att, på en ranglig fiskebåt ta dig från Ormsö, över den breda Östersjön, till Stockholm. Själv hade jag antagligen aldrig klarat samma sak, med hälsan i behåll… Men du har alltid varit en stark man. Kanske därför du är så älskad av många?

 

Min far, en av dina söner, har berättat om sitt första minne av dig. Det var när han var fem år gammal och någon hade stulit hans nya fina cykel. Du gjorde då din faderliga plikt och anmälde saken till polisen och tröstade min far. Trots att cykeln aldrig återfanns, vann du min fars kärlek.

 

Jag fick också höra en annan sak av min far om när han låg i lumpen. Han hade varit ute på staden och haft permission tillsammans med ett par lumparkompisar. Han ska ha ringt hem till dig klockan 3 mitt i natten och behövt skjuts. Trots att du befann dig hemma i din säng, mil från staden, ställde du upp och skjutsade dem från ett ställe till ett annat, trots att de hade kunnat gå.

 

Du har alltid varit en man som ställt upp. En man som alltid tänkt på familjens bästa. Du byggde hus och tak så din familj skulle slippa frysa. Du låg ute på sjön i månader i sträck, bara så din familj skulle kunna äta och må bra. Trots att du var en man som ogärna talade högt om känslor, visste man att dig kunde man alltid lita på.

 

En annan historia jag har fått ta del av, är ifrån min äldsta bror. Ni hade alltid haft en bra relation och min bror såg alltid dig som sin andra far. Om hur ni delade en cigarett och en öl om sommarkvällarna och diskuterade andra världskriget. Om hur du hade varit så stolt över att han gjorde lumpen. Han älskade dig verkligen farfar. Han hedrade dig, genom officerkostym och som kistbärare. Han minns så tydligt då dem bar dig ut mitt i en pågående snöstorm och allt slutade för en liten stund precis när de kommit utanför kyrkan. Om hur dem sänkte dig sakta ner i den mörka gropen och hedrade med ett par varma ord och honnör.

 

Min far har berättat om en dröm han hade natten efter din död. Du och han ska ha suttit framför en brasa och pratat om gamla minnen och skämtat omkring. Allt hade känts så verkligt och han var så glad. På slutet av drömmen ska du ha sagt att du måste lämna min far nu. Ett starkt ljussken ska ha omgett dig och min far frågade om när du kommer tillbaka. Du svarade, aldrig mer och vände dig om och gick in i ljuset. Trots att han inte är religiös, så har han sedan den drömmen, känt på sig att var du än är, har du det bra.

 

Nu står jag här, ditt tredje äldsta barnbarn, 3 år efter din död och jag, tillsammans med resten av släkten, önskar dig en riktigt trevlig 82årsdag, var du än är.

Prison


BÄST FÖRE: IGÅR

Somliga gillar fötter, andra gillar att se på sport, men själv gillar jag att handla! Inte ”shoppa”, utan traditionella promenader genom mataffären. Stråka omkring och studera människor, se vilka nya produkter som finns och läsa innehållsföreteckningar.


Självklart går jag inte bara planlöst omkring och ”lossas”-handlar utan några direkta mål likt en inköpslista inprogrammerad inuti hjärnan. Först pastan och brödet och sedan mejeriprodukterna. När man tycker om något och njuter av varje sekund av det, brukar man normalt sätt inte alltid vara på sin pik av uppmärksamhet. Mejeriavdelningen är inget undantag. Jag tar vad jag ska, mjölken, juicen och såklart månadens höjdpunkt, yoghurten. Jag lägger ner varorna i min korg och tänker inte mer på dem.

 

När jag väl kommit hem och packar upp mina varor märker jag oftast inget konstigt. Det är först på den kommande söndagen som den hemska sanningen når mitt nervcenter.

 

BÄST FÖRE: 5 DAGAR SEN

 

Rosenröd i ansiktet och söndagen är förstörd. Varför gör butikerna såhär mot hederliga medborgare? Lyssnar man på Icas säljchef gör dem det för att de tycker att det är onödigt att slänga mat. Jo visst är det, men kan det vara så svårt att sätta en lapp att produkten har kort bäst före datum? Eller varför vara så giriga istället för min barndoms närbutik som reade ut alla produkter med kort bäst före datum.

 

Dessutom lägger man undan de färska varorna i hopp om att få de gamla sålda och det blir en dålig säljperiod kommer konsumenterna hamna i en ond cirkel där det aldrig kommer finnas en vara som har mer än två dagars hållbarhet.

 

För jävligt är det och med knuten näva i fickan går jag och svär tyst för mig själv i min lägenhet långt från butiken. Är det så konstigt att butikerna kan göra som dem vill?



2008, året då kooperativa företag blev korrupta företag. 


Carpe Diem.


Vår sista frihet

En argumenterande text av Jonathan Troff

IPRED1, Antipiratlagen, fildelarlagen,
En lag med många namn och ännu fler motståndare.

För er som inte är bekanta om lagen handlar den i korthet om att:

-    Film- och skivbolag får rätt att begära ut namnen bakom ip-adresser som de anser fildelare illegalt.

-    Internetleverantörer måste i sin tur lämna ut namnen annars tilldelas de böter.

-    Film- och skivbolag får rätt att bygga upp personregister med ip-nummer och namn för att kunna administrera hotbrev och stämningar i stora mängder.

-    Torrent-trackers (Exempelvis The Pirate Bay) kommer bötfällas var gång de vägrar samarbeta och lämna ut uppgifter om användare.

Om vi inte tar ställning och gör något snart, kommer allt detta, inom ett par månader, vara verklighet.
Som ni säkert förstår kommer företagen inte bara kunna kartlägga vår fildelning, utan
All vår internetanvändning.
Allt från illegal fildelning, till privata mail, till vilka videofilmer vi ser på exempelvis youtube.
I och med det kommer all vår personliga integritet på internet vara som bortblåst.

Ta från de rika och ge från de fattiga… Fast tvärtom… Ett vinnande koncept?
Det får ni avgöra.
Men att det tas från de fattiga är ett faktum. Oss alla som faktiskt inte har råd att betala de absurda priser upphovsgivarna kräver, kommer alltså straffas på orimliga summor i skadestånd, bara för att vi vill bli klokare och ta del av kulturen?
Den här lagen kommer tillåta att allt fler av fattigas rättigheter kommer tas bort och vi kommer bli ännu fattigare. Inte nödvändigtvis ekonomiskt fattigare, men definitivt kunskapsfattigare.
Det hela kommer sluta i att vi går tillbaka till medeltiden då kunskap var ett privilegium, endast tillgängligt för dem som hade råd.

Men å andra sidan, det är klart vi bör betala för vår kulturkonsumtion.
Hur ska annars t.ex. artister som Per Gessle få råd till en matchande diamantsits till sin toastol av guld?

Men låt oss lämna det för en stund, så ska jag visa er lite statistik och mattematiska uträkningar över denna lag…

-    I Stockholms län år 2007 gav endast 200 rättsliga fall en fällande dom.

-    I Sverige uppskattar man att 12 % av befolkningen är illegala fildelare.

-    Om vi nu leker med siffrorna och påstår att även 12 % av Stockholms totala befolkning är illegala fildelare, då ser vi hela 120 000 illegala fildelare inom endast Stockholms län.

-    Bolagen som stämmer privatpersoner måste enligt svensk lag genomgå en rättslig prövning.

-    Även om vi skulle lägga ner all annan rättslig verksamhet,
hade det fortfarande tagit ca 500 år innan alla nuvarande illegala fildelare hade fått en fällande dom.

500 år är ganska lång tid…

För ca 500 år sen valdes Gustav Vasa till Sveriges Konung…

Som ni förstår är denna lagen ingen lösning på problemet om illegal fildelning.
Det enda den kommer resultera i är att sätta folket i skräck, göra ett fåtal synnerligen fattigare och bolagen betydligt rikare. Jag vädjar därför genom denna artikel att ta ställning och visa starkare motstånd än vad vi visat mot t.ex. FRA-lagen. Nu strax ett halvår senare, har bevis på att folkets dåvarande motstånd inte var nog. Ta ställning och stoppa denne dåre till lag.

Sail away with me


Filmåret 2008



Med bilden vill jag dels önskar er ett gott nytt år och dels visa på min faders och broders idioti när det kommer till raketer.

Med ett nytt år på gång betyder det även att det är dags att summera det gångna filmåret med de 10 bästa och sämsta filmerna. En filmnörds måste, antar jag. Jag kan redan på en gång meddela att The Dark Knight och Wall-E inte finns med på listan och Mamma Mia! inte hamnar på den plats som de flesta vill, vilket jag högst troligt kommer få skit för.

Filmerna är sorterade efter först betyg (Bästa filmer; först 5:or sen 4:or. Sämsta filmer; först 1:or sen 2:or) och sedan efter alfabetisk ordning. Jag har även tagit med två filmer som gjordes 2007, dock hade dem inte premiär i Sverige förens 2008.

Årets Bästa Filmer.


"Hunger" av Steve McQueen
Tysta, långa tagningar med ett underbart foto och ett originellt utlopp av storyn. Dessutom den enda dialogen i filmen varar under 18 minuter från samma vinkel. En solklar femma!
http://www.imdb.com/title/tt0986233/


"Zeitgeist: Addendum" av Peter Joseph
Oerhört inspirerande dokumentär som jag sett fram emot i ett år sedan den första delen släppts. Även en solklar femma!
http://www.imdb.com/title/tt1332128/


"Appaloosa" av Ed Harris
Filmen bjuder på karaktärer som jag snabbt älskar och en väldigt realistisk western, något jag ser som rätt ovanligt i de flesta fall. En fyra.
http://www.imdb.com/title/tt0800308/


"Burn After Reading" av Bröderna Coen
Dem har gjort det igen. Dock tog det ett tag innan den kom igång på allvar, därav får den bara en fyra.
http://www.imdb.com/title/tt0887883/


"Le scaphandre et le papillon" ("Fjärilen i glaskupan") av Julian Schnabel
Något oerhört originell dessutom som går rätt in i hjärtat.
http://www.imdb.com/title/tt0401383/


"Gran Torino" av Clint Eastwood
Jag hörde någonstans att detta skulle bli Clintas sista film, oerhört tråkigt, men vilket perfekt sätt att ta avsked från branschen!
http://www.imdb.com/title/tt1205489/


"In Bruges" av Martin McDonagh
Tack till Bennys annars kassa filmsmak som hjälpte mig att hitta denna pärla. Yrkesmördare på vift i Belgien, kan det bli bättre?
http://www.imdb.com/title/tt0780536/


"Låt den rätte komma in" av Tomas Alfredson
Något enastående snyggt foto och trots barn i huvudrollerna, trovärdigt skådespel. En aning besviken dock, förväntade mig något mer, därav får den endast en fyra.
http://www.imdb.com/title/tt1139797/


"The Bank Job" av Roger Donaldson
The Italian Job och Oceans Eleven krockar och skapar något bättre! En stark fyra!
http://www.imdb.com/title/tt0200465/


"[Rec]" av Jaume Balagueró och Paco Plaza
The Blairwitch project, Dawn of the Dead och The Panic Room på spanska. Älskar slutet! Stark fyra.
http://www.imdb.com/title/tt1038988/


Årets Sämsta Filmer.



"Disaster Movie" av Jason Friedberg och Aaron Seltzer
När jag sätter på den förstår jag inte varför den ses som historiens sämsta film enligt imdb. 5 minuter in börjar den dala med stadig fart. Så fortsätter den fram till avslutningslåten då den går huvudstupa rakt ner. Historiens kanske sämsta film någonsin.
http://www.imdb.com/title/tt1213644/


"Doomsday" av Neil Marshall
Den hade potential och budget till att bli något storartat. Istället visar de upp detta.
http://www.imdb.com/title/tt0483607/


"Pathology" av Marc Schoelermann
Ett montage med mord, sex och opassande musik i bakgrunden. Man fick sig ett gott skratt i alla fall.
http://www.imdb.com/title/tt0964539/


"Selma" av Erik Leijonborg
De som var dåligt i dramatiseringen av August Strindberg har de gjort en aning bättre i denna, men det som var riktigt bra i August, har dem gjort något förbannat dåligt i denna. I slutändan ser det ut som en väldigt risig såpa med otrovärdigt skådespel. Dessutom varför använder man sig bara utav skådespelare från den svenska skådespelar eliten? Bara för att ni tränar Ola Rapace att prata franska med bra uttal, blir jag fortfarande inte övertygad om att han inte likaväl kan svara på svenska.
http://www.filmtipset.se/film/selma.html?search_id=17836388&search_sort_order=1


"The Happening" av M Night Shyamalan
Watch out it's the killer plants! Den bjöd på en väldigt spännande trailer, men vad fan är det för sörja de har att visa upp? Jag tror helt enkelt att regissören vill göra en film där han både får visa en massa smaskiga visuella självmord, samtidigt som han försöker få ut något naturvänligt budskap... Han borde också försökt satsa på att göra en film man också kan se på utan att kräkas av dess kasshet.
http://www.imdb.com/title/tt0949731/


"The Ruins" av Carter Smith
Watch out it's the über killer plants that survives if you lit it on fire and will kill you when you sleep or just when it feels like it, part 2! The stupid americans revenge. Eh..? Behöver jag säga mer? Årets sämsta skräckfilm utan konkurens.
http://www.imdb.com/title/tt0963794/


"Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" av Steven Spielberg
Fan ta "The Motion Picture Association of America's film-rating system". Vilken total besvikelse, det är verkligen inte Indiana Jones som jag minns honom. Jag har verkligen inget emot det ”alieniserade” slutet. Men för fan varför blöder ingen? Varför kan inte "de goda" använda vapen? Varför måste dem avsluta med något som kan likna en början till en ny serie filmer med Shia LaBeof i huvudrollen? Nej! Den landar på en stabil tvåa.
http://www.imdb.com/title/tt0367882/


"Mamma Mia!" av Phyllida Lloyd
Fånig, fånig och åter fånig! Varför löser sig alla konflikter på mindre än nolltid och oftast bara genom en förbannad låt? Jag har inget emot Abba, men seriöst? Jag tänker inte ta hänsyn till att det är en musikal och bla bla bla, den blir fan inte bättre bara för att de sjunger låtar då och då som jag känner igen. Nej, den gick verkligen inte hem hos mig. En svag 2:a och då är jag generös.
http://www.imdb.com/title/tt0795421/


"Max Payne" av John Moore
Förra året var det Hitman som Hollywood misstolkade och förstörde, iår var det Max Paynes tur. Den såg redan dödsdömd ut när de släppte skådespelarlistan och den första trailen, men jag vågade hålla hoppet uppe. Men besviken blev jag. Ack så besviken. Den funkar helt okej som en random actionfilm... Men nu handlar det inte om en random actionfilm, nu handlar det om Max Payne. En hårdhänt deckare som har etsat sig fast vid de flesta killar som ägt en dator under början av milleniet. Då duger det inte att bullet time bara kommer en gång i filmen och som dessutom är i så hög slow-motion att man hinner tröttna. Det duger inte heller att vår hjälte slänger 3 meter upp i luften. Max Payne, killen som måste växt upp med inget annat än cigarrer och whisky, har nu i inte bara ett förkrympt format, även en betydligt mesigare röst än någonsin förr. Men det värsta av allt. Inte en endaste gång genom hela filmen äter han en enda liten sketen painkiller som ändå är vad bland annat gjort Max PAYNE till den han är. Men som sagt, den hade funkat som en random actionfilm, därav får den en tvåa.
http://www.imdb.com/title/tt0467197/


"Step Brothers" av Adam McKay
Tre ord. Fånig, förtsägbar, gäsp.
http://www.imdb.com/title/tt0838283/

The suit


Välkommen till min nya blogg!

Nu har även jag, Jonathan Troff, skaffat mig en blogg. Förhoppningsvis kommer jag även kunna hålla den relativt aktiv. Jag skulle kunna säga att jag kommer publicera texter om min vardag, vilket vore en lögn. Nej, istället kommer jag ägna mig åt mina tre huvudintressen, film, foto och politik. Det kan hända att jag även slänger in en och en annan text om något helt annat, men räkna inte med det!

Nåväl, ha det gött!

RSS 2.0